Rızık; sözcük olarak yiyecek, içecek ve nimet anlamındadır. Dini olarakise, canlıların ihtiyaç duyduğu ve yararlandığı Allah tarafından sağlanan her türlü nimet anlamına gelir. Rızık vermek, bir canlının her türlü ihtiyacını karşılamaktır.
Allah, tüm canlıların ihtiyaçlarını karşılamak üzere, onların gereksinim dudukları şeyleri yaratmıştır. "Yeryüzündeki her canlının rızkı, Allah'a aittir." Hud Suresi 6. ayeti bunu teyit etmektedir. Dolayısıyla insanlar, Allah'ın sunduğu bu rızkı kendileri arayıp bulmalıdırlar.
Rızkın oluşumunda, su ve toprak çok önemli bir işleve sahiptir; yağmursularıtoprakla buluşaak rızka sayısız zenginlik katar. Allah, canlıları hem toprak hem de yağmur aracılığyla rızıklandırmaktadır. Nitekim Allah: "De ki, Size yerden ve gökten kim rızık veriyor?" ve "O, gökten su indirendir.İşte biz her çeşit bitkiyi onunla bitirdik." Enam Suresi 99. ayet, Yunus Suresi 31. ayet buyurmaktadır.
İnsanlar rızıklarını temin emek için çalışmalıdırlar. Helal olmayan yollarla rızık elde eteye Allah rızası yoktur. İnsanların rızık elde etmesi, onu aramasına ve çalışmasına bağlıdır. Bütün insanların ve canlıların rızkı Allah'a aittir. Kur'an'da bu konuda şöyle buyrulmaktadır: "Orada hem sizin için, hem de sizin rızıklarını veremediğiniz kimseler için geçim yollarını yarattık." Hicr Suresi 20. ayet. İnsana düşen kazancını helal yoldan temin etmek olmalıdır.
Açlık sınırında yaşayan insanların durumunu Allah'ın takdirine bağlamak, bunu bir kader olarak görmek, yardımlaşma sorumluluğundan kaçmaktır. Sorumluluktan kaçanları Kur'an şu şekilde nitelemektedir: "Allah'ın sizi rızık olarak erdiği şeylerden hayra harcayın" dendiği zaman, o nankörler, inanlara: 'Allah'ın dileyince doyurabileceği kimseyi biz mi doyuracağız?' dediler." Yasin Suresi 47. ayet. Rızık konusunda en erdemli tutum, bize verilen rızkı ihtiyaç sahipleriyle paylaşmatır. Rabb'imiz: "Onlar kötülüğü iyilikle savalar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (hayır yoluna) harcarlar." buyurmaktadır.
Henüz hiç yorum eklenmemiş.