İbadet Allah'a kulluk etmek, saygı östermek, onun emirlerini ve ona olan bağlılığın gereklerini yerine getirmektir. İbadet, Allah'a kulluk bilinciyle insanın, iman ve inancının bir gereği olark sergilediği iyi ve güzel olan örnek davranışlardır.
İbadetin anlam ve kapsamı çok geniştir. İslam'ı öğrenmek, öğretmek, yaşamak, dua, niyaz ve tefekkürle Allah'a gönülden yönelmek bir ibadettir.
Dinin emir, yasak ve tavsiyelerine uyma, ailenin ihtiyaçlarını helal ve meşru yollardan karşılamak; canı, malı, sağlığı, çevreyi, tabiatı ve doğal dengeyi korumak, iyiliği tavsiye edip kişiye ve topluma zarar veren bütün olumsuzluklardan kaçınmak gibi her türlü güzel davranış ibadettir.
Peygamberimiz, ".. İki kişi arasında adaletli davranman bir sadakadır. Kişiye hayvanını yüklerken yardım etmen bir sadakadır. Güzel söz sadakadır, namazı gitmek üzere attığın her adım sadakadır. Yoldan rahatsız edici bir şeyi kaldırıp atman sadakadır buyurmak suretiyle ibadetin kapsamının ne denli geniş olduğunu bildirmiştir. Lokman (as) oğluna verdiği öğüdü de bu kapsamda değerlendirmek mümkündür. O, bu tavsiyelerinde iyi ve güzel davranışlara vurgu yaparak oğlunun davranışlarına şöyle bir ölçü getirmiştir: "Yavrucuğum! Namazı kıl, iyiliği emret, kötülükten vazgeçirmeye çalış, başına gelenlere sabret. Doğrusu bunlar azmedilmeye değer işlerdir."
İbadetlerin önemli hedeflerinden biri de kişiye iyi ve güzel ahlk kazandırmaktır. Bunun gerçekleşmesi için bireyin ibadetlerini gösterişten uzak ve bilinçli bir şekilde yerine getirmesi gerekir. Böylece iradesi güçlenmiş ve ruhu kötülüklerden arınmış olur.
Henüz hiç yorum eklenmemiş.