İbadetler, sosyal yardımlaş, birlik ve berabelik duygularınıgeliştirme açısından da etkin bir fonksiyona sahiptir. İbadetler bireyi fadakarlığa ve başkalarını düşünmeye yönlendirir. Kişinin sosyalleşmesine katkıda bulunur.
İbadetler toplumda maddi, manevi ve ahlaki sorunların çözümüne yardımcı olduğu gibi sosyal ilişkilerin gelişmesine de katkı sağlar. Özellikle zekat, sadaka, hac ve kurban gibi ibadetler sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın toplumda gelişmesinde ve yaygınlaşmasında önemli rol oynar.
Gelir dağılımındaki farklılıkların yol açtığı sorunlar toplum barışını tehdit edebilecek özelliktedir. Bu farklılıkların en alt seviyeye indirilmesi ve servetin belli kişilerin ellerinde toplanmasını önleyip toplumun geneline yaygınlaştırılmasının sağlanmasında zekat ve sadaka gibi ibadetlerin önemli bir rolü vardır.
Sosyal yardımlaşmada zekat, fitre ve sadaka gibi ibadetlerin önemi büyüktür. Zekatı ve sadakayı veren kişi onu Allah rızası için verir. Zekatı alan kişi ise kendisini minnet altında hisstmez. Zekat alan kişi yaşadığı toplumda yalnız olmadığını bilir. Kendisni anlayan, ona sahip çıkan hayırsever insanların olmasından dolayı önce Yaratanına şükreder, yardım edene ise teşekkür eder. Böylece sosyal dayanışma, birlik ve beraberlik duyguları gelişir, toplumda sağlıklı ilişkiler ve barış ortaya çıkar.
Hastane, okul, çeşme, cami ve köprü gibi toplumun yararlandığı mekanları yaptırmak, öğrencilerin eğitimlerine katkıda bulunmak için burs vb. yardım etmek dinimizce "Sadaka-i Cariye" olarak nitelendirilmektedir. "Sadaka-i Cariye" kişi öldükten sonrasevabı devam eden hayırları ve yardımları ifade eder. İnancımıza göre bu tür yardımlarda bulunanların öldükten sonra amel defterleri kapanmaz, onlar, yaptıkları yardımlardan faydalanıldığı sürece bu sevabı alırlar.
Henüz hiç yorum eklenmemiş.