İbadetlerin kişiyi kötülüklerden alıkoyan bir yönü vardır. Örneğin, namaz, insanı her türlü kötülüklerden alıkoyar. Namaz kılan bir insan kendini Allah'ın huzurunda hisseder. Onun kendisini gördüğüne inanır. Dolayısıyla kişi kötülük yapmaktan, günah işlemekten uzak duru.
İbadetler, bireye öz eleştiri yapma fırstı verir ve kişiyi olumsuz davranışlardan uzaklaştırır. Örneğin namazda bir içe dönüş olgusu vardır. İbadet esnasında birey başka bir şeyle meşgul olmaz. Namaz bu bilinçle kılınırsa bireyin olgunlaşmasına, başkalarına zarar verici davranışlardan kaçınmasına katkı sağlar. Bu nedenle Yüce Allah, "Sana vahyedilen kitabı oku ve namazını kıl. Muhakkak ki, namaz, hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar." Ankebut suresi 45. ayet buyurmuştur.
Oruç ibadeti kötülüklerden korunma hususunda önemli bir yer tutar. Müslüman oruçlu olduğu sürece bütün davranışlarına dikkat eder. Kötü davranışların oruçluya yakışmadığını ve ibadetin sevabını azaltacağını bilir. Çünkü sadece yememek ve içmemek, oruç için yeterli değildir. Hz. Peygamber "Oruç siper ve kalkandır. Sadaka, suyun ateşi söndürmesi gibi günahı öyle söndürür. Gece ortasında adamın namaz kılması da böyledir." buyurarak bu konunun önemine dikkat çekmiştir.
İbadetlerin, bireyin kötü düşünce ve davranışlardan uzaklaşmasında önemli bir yeri vardır. İbadetler sayesinde bireyin iradesi kuvvetlenir. Birey kendisine, Rabb'ine, ailesine, toplum, insanlığa, hatta canlı-cansız bütünvarlıklara karşı daha çok sorumluluk duygusuyla davranır. Toplumk içinde uumlu ve ahlaken olgun duruma gelir, kendi mutluluğunu başkalarının mutluluğundan ayrı düşünmez. Kendisi için istediğini diğer insanlar için de isteyebilen bir anlayışa sahip olur.
Henüz hiç yorum eklenmemiş.