Ecel, Türk Dil Kurumu sözlüğünde kelime olarak belirli bir sürenin sonu, süreç ve borcun vadesi gibi anlamlara gelmektedir. Kur'an-ı Kerim'de ise ölüm vakti ve ömrün bitim anı gibi anlamlarda kullanılmıştır. Ömür ise insanın doğumundan ölümüne kadar geçen yaşam süresine denilmektedir.
Hiçbir canlı ölümsüz değildir, hiçbir varlık sonsuza kadar yaşantısını sürdüremez. Tek öncesiz (ezeli) ve sonrasız (ebedi) varlık Allah'tır. Kur'an da bu hususta, "Allh ile beraber başka bir tanrıya yalvarma... Onun yüzü (zatı)ndan başka her şey helak olacaktır." Kasas Suresi, 88. ayet hükmü yer almaktadır. İnsan için ömrün bitimini belirleyen Allah'tır. "Sonra size bir cel takdir eden odur." En'am Suresi 2. ayet ayeti buna işaret etmektedir. Kur'an'da her varlığınbir eceli oduğu şöyle ifade edilmiştir: "Biz gökleri, yeri ve ikisi arasındakileri ancak hak ile belirli bir süre (ecel) için arattık." Ahkaf Suresi 3. ayet "Yer yüzünde bulunan her şey fanidir." Raman Suresi 26. ayet
Herhangi bir dış müdahale olmadan insanın yaşayabileceği zaman dilimine doğal ömür diyoruz. Bu bağlamda her canlının ne kadar yaşayacağı ve ne zaman öleceği Allah tarafından bilinmektedir. Eceli geldiğinde insan ölür. Kur'an'da Allah bu konuda şöyle buyurmaktadır: "Bununla beraber Allah, insanları kazandıkları (günahlar) yüzünden hemen yakıverseydi, yeryüzünde hiçbir canlı bırakmazdı. Fakat onları belli bir süreye kadar erteliyor. Nihayet ecelleri gelince kuşkusuz Allah , kullarını görmektedir." Fatır Suresi 45. ayet. Ayette görüldüğü gibi, insanın eceli değişmemekedir. Bu yüzden onun doğal ömrünü tmamlaması ancak gerekli tedbirlerin alınmasıyla mümkündür.
Allah, insana bir ömür vermiştir; bu ömür, onun değişmz gerçeğidir. Ömrünü nasıl geçirdiğine insan kendisi karar verecektir. Ölümlern nedenlerini sorgulamadan suçu kadere veya Allah'a yüklemek, sorumluluktan kaçmaktır.
Henüz hiç yorum eklenmemiş.